Ik ben opgegroeid in ‘the bush’ in Tasmanië. Daar dacht ik nooit twee keer na over het belang van groen en buiten zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens – ik leefde zowat buiten, klom in bomen en liep blootvoet. Je kon geen ander huis zien vanaf ons huis, enkel bos, weilanden, heuvels!

Nu woon ik drie hoog in Amsterdam. Soms mis ik de ‘bush’ – meestal niet. Maar, ik wil wel dat mijn twee dochters ook het ‘buiten-leven’ normaal vinden. Dat ze leren bomen klimmen en dat het heerlijk is om met blote voeten te lopen! Gelukkig wonen wij in Buitenveldert en hebben wij minstens vier parken en de polder binnen anderhalf kilometer van ons appartementje vandaan – kunnen we lekker veel naar buiten!

Wij hebben ontzettend veel mazzel dat we in zo’n groene buurt wonen en in een vrij groene stad! Maar, ik weet dat veel Amsterdammers met veel minder groen om hun heen leven. Een aantal zullen niet beter weten, want ze zijn zo opgegroeid (kunnen ze nog ontdekken :). De meeste weten wel de groen in hun buurt toch te vinden. We horen steeds vaker dat groen belangrijk is voor ons en voor onze leefomgeving in de stad. Bijvoorbeeld, groen maakt ons psychisch gezonder, maar zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. Een super leuk initiatief dat ik tegen ben gekomen is de ‘Urban nature map of Amsterdam’. Daarbij pogen de initiatiefnemers om van alle groen (en blauw) in Amsterdam (en omgeving) een kaart te maken, in plaats van de grijs en rood dat meestal te zien is op een kaart van de stad. Een leuke manier om groen in de buurt te ontdekken, komt snel!

Maar.. in Amsterdam moet er veel bij worden gebouwd, en hierdoor komt groene ruimte onder druk te staan. De Gemeente wil wel dat de groen die overblijft of er bij komt ‘kwalitatief’ vooruit gaat. Maar hoe weten we wanneer dat geslaagd is? Wat is goede kwaliteit groen? Hoe beslist de (landschaps-)architect hoe dat er uit ziet? Iedereen heeft een andere beeld daarbij. De ene wil ruige struweel en gravel wandelpaden, de andere nette grasvelden en gezellige zitbankjes. Daar doe ik onderzoek naar. Ik wil weten wat de voorkeuren zijn van (verschillende) mensen zodat die kennis meegenomen kan worden in het verbeteren van bestaand groen of in het creëren van nieuw groen in de te ontwikkelen gebieden. Ik wil helpen zorgen dat groen in de stad, aantrekkelijk, functioneel en toegankelijk is – voor iedereen.

Mijn promotie onderzoek begon in het Rembrandtpark met het gebruik van een app om voorkeuren voor groen en het park te meten. Ik heb ook mensen in het park geënquêteerd om hun antwoorden te kunnen vergelijken met die in de app. Ik ben nu bezig met de analyse van die resultaten, en heb een korte selectie online gezet op de resultaten pagina.

Op de resultaten pagina ziet u een kaart van de subjectieve antwoorden gegeven door mensen over hoe ze specifieke locaties ervaren – bijvoorbeeld, hoe levendig, luid of rustgevend was een plek. Ik moest wel zoeken naar de juiste manier om al deze informatie weer te geven, en ik hoop dat de kaart zo mooi, en duidelijk, is. Onder de kaarten ziet u nog twee grafiekjes waarop te zien is hoe graag men bepaalde veranderingen zou willen zien en hoe tevreden men is met (bepaalde aspecten van) het park. Hiervoor heb ik de antwoorden van de app en die van de enquêtes samengevoegd. Een deel van mijn onderzoek gaat juist over waarom deze antwoorden verschillen, maar voor het gemak heb ik ze hier toch samengevoegd zodat iedere respondent een gelijke stem heeft.

Aan de hand van de resultaten heb ik ook een rapportje geschreven voor de Gemeente en diegene die verantwoordelijk zijn voor de renovatieplan van het Rembrandtpark. Die is ook op de resultaten pagina te downloaden. Daarin is goed te zien dat beide methodes net een andere type park bezoeker ‘vangt’. Ik ga nu verder met analyse van de resultaten. Ik ga kijken hoe verschillend de methodes zijn en of ze representatief zijn van ‘het Rembrandtpark-bezoeker’. Tevens wil ik ook een analyse doen naar voorkeuren voor bepaalde locaties in het park.

Een belangrijke aandachtspunt die nu al naar voren komt is dat bepaalde groepen mensen sterk ondervertegenwoordigd zijn, bijvoorbeeld lager opgeleid mensen of die met een migratieachtergrond. Dit is, jammer genoeg, vrij normaal voor enquêtes, maar is wel een belangrijke aandachtspunt om te kunnen zorgen dat groene ruimtes aantrekkelijk, functioneel en toegankelijk zijn voor iedereen. In de wetenschappelijke jargon heet dit ‘environmental justice’. Ik hoop dat ik bij een vervolg onderzoek dit ook mee kan nemen – kijken of ik elk laag, type, kleur mens in Amsterdam hun mening kan laten geven over het groen in hun omgeving, hun park, hun stad!

Please share: