8 oktober kreeg ik de laatste data export voor de Mijn Park app van mijn project collega’s in Wenen.  Wellicht vraagt u uzelf af waarom helemaal uit Wenen? Dat is omdat mijn project en promotie onderzoek onderdeel is van het Europees onderzoeksproject ‘ LandSense’. Dit project gaat over het betrekken van burgers in het uitvoeren van wetenschap over veranderingen in land gebruik. In Frankrijk vragen ze wandelaars om topografische kaarten digitaal te bevestigen met een app. In Spanje ontwikkelen ze een app waarmee vrijwilligers dreigingen tegen vogels in kaart kunnen brengen. Mijn onderzoek gaat om hoe mensen stedelijk groen gebruiken en beleven en hoe die kennis kan helpen in het verbeteren van groen of in het ontwikkelen van nieuw groen.

Resultaten
Misschien vraagt u ook uzelf af waarom u dan nog helemaal geen resultaten heb gezien? Als u een van de 156 mensen bent die voor 8 september de Mijn Park app had ingevuld ben ik nu bezig met de analyse van uw antwoorden (anoniem natuurlijk!). Samen met die van de 146 mensen die ik in het park heb ondervraagd. Ik kijk onder anderen naar wat mensen wel of niet willen zien veranderen en hoe tevreden ze zijn met verschillende aspecten van het park. Ik heb al veel contact gehad met de Gemeente over de eerste duidelijke resultaten. Daarmee heeft de Gemeente een verdiepingsavond over het Rembrandtpark georganiseerd.

Maar er is zo veel informatie verzamelt met de app en de enquêtes, ik ben nog steeds bezig. Mijn vondsten ga ik doorgeven aan de Gemeente en ik wil eigenlijk ook volgen wat ze er mee doen – dat is ook onderdeel van mijn onderzoek: welke informatie goede besluitvorming omtrent stedelijk groen kan informeren en hoe. Ik zal binnenkort ook wat uiteindelijke resultaten op de website zetten – ‘stay tuned’.

Verder is een belangrijk onderdeel van mijn onderzoek het kijken naar hoe de antwoorden in de app verschillen van die gegeven tijdens de enquêtes in het park. Bijvoorbeeld mijn favoriete vraag over meer horeca of niet. Ik vind deze vraag zo interessant omdat mensen er zo verdeeld over zijn – In de app bijna een 50-50 verhaal. Het is ook super interessant omdat de antwoorden van de enquêtes een heel andere mening weergeven met >60% tegen meer horeca in het park. Maar waarom verschilt dit? is het omdat die mensen die ik had gevraagd in het park ouder zijn? Dat lijkt het niet op. Misschien omdat ze doorgaans het park vaker bezoeken? Ook niet. Waarom dan wel – daar ben ik nog mee bezig!  Maar ik denk wel dat als ik verschillen zoals dit kan begrijpen dat ik ook beter kan begrijpen hoe verschillende mensen het park gebruiken, en daardoor ook beter zulke kennis kan doorspelen naar diegene die gaan over hoe, en waar,  groene ruimtes ingericht worden.

Grote Groen Onderzoek

De Gemeente heeft ook haar eigen onderzoek over parken in Amsterdam – het Grote Groen Onderzoek, en die voert ze dit jaar ook weer uit. In tegenstelling tot voorgaande onderzoeken kunt u ook meedoen – ook een soort citizen science 🙂 – zie link hier.

Hoe verschilt Mijn Park en mijn onderzoek met dat van het Grote Groen Onderzoek? Nou, ik wil weten wat men vindt van bepaald plekken binnen in het groen – en het liefst gevraagd terwijl ze fysiek in het groen zijn – hoe ze dat beleven en waarom. Ik denk dan dat je veel meer kan zeggen over wat de ‘kwaliteit’ van een groene plek is, goed, slecht, rustgevend, levendig enz. Dat gezegd hebbende vult mijn onderzoek het Grote Groen Onderzoek heel goed aan. Die kan dan de meer grootschalige gebruik van parken in heel Amsterdam in beeld brengen, waar mijn onderzoek in het Rembrandtpark heel lokaal op specifieke plekken en in maar een park gedaan werd.

Daarbij is mijn onderzoek ook echt gefocust op beleving van groen en hoe een stad kan zorgen dat het groen aantrekkelijk, toegankelijk en functioneel is voor iedereen. Dat hoop ik ook volgend jaar verder uit te diepen in mijn vervolg onderzoek. Daarbij heb ik graag uw hulp – alleen weet nog niet precies wat voor vorm dat gaat nemen – en ik wil geen valse beloftes maken … u krijgt zo snel mogelijk hier meer daar over te lezen, dus ‘ stay tuned’.

Please share: